Русия заяви, че ще достави 27 тона хуманитарна помощ за цивилните в ивицата Газа

Русия ще достави скоро 27 тона хуманитарна помощ на цивилните в ивицата Газа от територията на Египет, заяви днес руското министерство на справяне с извънредните ситуации, цитирано от Франс прес.

„Специален самолет (. . .) излетя от летището в Раменское, близо до Москва, за летището на Ел Ариш в Египет. Руската хуманитарна помощ ще бъде предадена на представители на египетския Червен полумесец, за да бъде доставена в ивицата Газа“, се казва в изявление на руския заместник-министър по извънредните ситуации Иля Денисов, в което обаче не се уточнява кога е излетял самолетът.

Президентът на САЩ Джо Байдън и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заявиха вчера, че ще бъде гарантирано доставянето на хуманитарна помощ за ивицата Газа, която според Световната здравна организация е застрашена от хуманитарна катастрофа.

Байдън, който посети вчера Тел Авив, каза, че се е споразумял с Абдел Фатах ас Сиси да бъде разрешено на до 20 камиона да преминат през контролно-пропускателния пункт „Рафах“, който се намира на границата на Египет с ивицата Газа и който е единственият, който не се контролира от Израел.

Хуманитарната помощ обаче едва ли ще пристигне в ивицата Газа по-рано от утре, защото пътната инфраструктура, която ще бъде използвана за доставките, е повредена от израелски бомбардировки и се ремонтира, отбелязва АФП.

Самата Русия не е правила изявления относно това кога точно очаква изпратената от нея хуманитарна помощ да достигне до цивилните в ивицата Газа.

Източник: БТА

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com