Птицевъдите пред фалит, искат помощ

Птицевъдите искат държавата да им помогне с директни мерки. Опасяват се от фалити. За това съобщи председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

По думите му птицевъдите в България в момента образуват огромни загуби, особено при яйцата за прясна консумация. Той обясни, че от началото на 2020 година, когато започна пандемията, пазарните цени на яйцата и месото са започнали да падат, а цените на суровините за фуражите /пшеница , царевица, слънчоглед, соев шрот и олио/,  са започнали да се покачват. Слабата реколта през миналата година на тези суровини е покачила допълнително цената за периода от миналата година досега с близо 50 процента.

Птицевъдите предлагат краткосрочни и дългосрочни мерки за подкрепа на бранша. Те настояват „Индустриално птицевъдство“ да бъде включен във всички нотифицирани до момента мерки за предотвратяване на икономческите загуби от коронакризата, както и в пакета от мерки за възстановяване, който ще започне във втория програмен период от 2021г . до 2027 г., финансиран с евросредства.

Те настояват да има специална мярка за производителите на пилешко месо и яйца за консумация и разплодни яйца, като това да се случи в най-кратък срок от време, за да се предотвати невъзможността на стопаните да изхранвате животните си.

Прочетете също

Защо ГЕРБ избира компрометирани хора за водачи на листи?!

Борисов явно разчита на късата памет на своите избиратели, за да пробута късата си скамейка …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com