Варна
снимка: Военноморски музей

Подарили песен на Гагарин при визитата му във Варна

По повод деня на космонавтиката 12 април, Военноморският музей във Варна представи интересен документ от фонда си – нотен ръкопис на „Песен за първия космонавт“.

Преди 60 години, на 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, видял Земята от Космоса. Новината мълниеносно обикаля целия свят, а първият космонавт става най-известният човек на планетата. Всички искат да го видят и да чуят неговия разказ. В края на април 1961 г. Юрий Гагарин започва задгранична обиколка, която продължава две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора.

На 22 май 1961 г. Юрий Гагарин идва в България. Той посещава София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и още много други градове.

Във Варна първият космонавт пристига на 25 май. Посрещнат е от хиляди граждани и гости на града, а вечерта в Евксиноград е устроен прием в негова чест. Концертът започва с „Песен за първия космонавт“. Написана е непосредствено след полета на Юрий Гагарин в Космоса.

Автор на музиката е бъдещият известен български композитор Александър Йосифов. По това време той отбива редовната си военна служба и е старшина II степен във Военноморските сили на България. А като възпитаник на Музикалното училище, отговаря за художествената самодейност.

Песента е изпълнена за първи път на концерта в чест на летеца-космонавт в Евксиноград. След изпълнението Гагарин лично благодари на композитора Ал. Йосифов, който му подарява песента.

През август 1961 г. екземпляр на нотите на песента е представен във Военноморския музей в изложба, посветена на матроското творчество, а след това е подарен на музея.

Прочетете също

В МВР са получени 524 сигнала за изборни нарушения

От началото на кампанията до 16.00  часа днес в СДВР и ОДМВР са получени общо …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com