Почти половината от българите смятат, че членството в ЕС е нещо добро

49 на сто от българите смятат, че членството в ЕС е нещо добро, а 13 на сто се отнасят към него отрицателно според ново проучване на „Евробарометър“, възложено от Европейския парламент и осъществено в края на миналата година. Спрямо предишна анкета от 2020-та година, подкрепата за Общността у нас спада със 7 на сто, а отрицателните настроения се увеличават с 4 на сто. 

Въпреки че делът на българските граждани, които смятат, че страната е спечелила от членството си в ЕС, остава висок – 60%, той е по-нисък от средноевропейския и намалява с 4 процента спрямо есента на 2020 г. Българските граждани виждат ползите от ЕС основно като възможностите за работа, подобряване на сътрудничеството между България и другите европейски страни и поддържането на мира.

Като основни приоритети анкетираните сънародници поставят върховенството на закона и свободата на придвижване – с еднакъв резултат от 32%, а на второ и трето място се нареждат зачитането на националната идентичност, култура и традиции в страните-членки и солидарността между държавите и регионите в Общността.

 Българите възприемат общественото здраве като основен приоритет на политиката на Европарламента с 53%, заедно с борбата с бедността и социалното изключване – 51%. 

Подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места е на трето място с дял от 48%.  Едва 16% от анкетираните българи смятат изменението на климата за приоритет. 

Интересен е фактът, че 11 страни-членки поставят защитата на демокрацията на първо място, като за българите това тя идва чак на четвърто. 

Прочетете също

Защо ГЕРБ избира компрометирани хора за водачи на листи?!

Борисов явно разчита на късата памет на своите избиратели, за да пробута късата си скамейка …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com