пари такса
снимка: varna.news

От тази година преизчисляват пенсиите служебно

От 2021 г. преизчисляването на трудовите пенсии с осигурителния стаж, придобит след пенсионирането, се осъществява само по служебен ред, съобщиха от НОИ.

Преизчисляването ще се извършва от 1 април на всяка година, с данните за придобития от лицата стаж след пенсионирането до края на предходната календарна година.

След промяната от началото на 2021 г. гражданите пак могат да подават заявления за преизчисляване на пенсиите им, но в тези случаи се отчитат и данните за осигурителния им доход след пенсионирането, ако това е по-благоприятно за тях.

През януари са подадени над 3000 такива заявления, като в тези случаи пенсията се преизчислява от първо число на месеца, следващ месеца, в който е подадено заявлението.

Общият брой на пенсиите, преизчислени през 2020 г. на базата на данните за допълнително придобития от работещите пенсионери осигурителен стаж надхвърля 300 000, като над 260 000 от тях били служебно преизчислени, считано от 1 април 2020 г., без лицата да подават заявления за целта.

От НОИ допълват, че намалява броят на подадените от работещи пенсионери заявления за преизчисляване на пенсиите им, като причината е въведеното като противоепидемична мярка през 2020 г. служебно преизчисляване.

Прочетете също

пари

Докато имаше редовен кабинет – имаше пари за студентите, а сега няма

Докато имаше редовно правителство, нямаше проблем да осигурим средства покриване на таксите на 127 000 …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com