снимка: Агенция Митници

Митничари разкриха схема за измама при внос на коли

Във всички митнически учреждения в страната се извършва проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 2019 г. насам.

Поводът са установени случаи на допускане на внос в митници в обхвата на Териториална дирекция Южна морска на луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.  

До настоящия момент в Южна морска са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 000 лв.

Последните случаи са от 5 юни на митническия пункт на бургаското пристанище. Там са установени три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. Оказало се, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Прочетете също

пари

Докато имаше редовен кабинет – имаше пари за студентите, а сега няма

Докато имаше редовно правителство, нямаше проблем да осигурим средства покриване на таксите на 127 000 …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com