Майки бягат с колички в подкрепа на чистия въздух във Варна

Ден преди празника на Варна, на 14-ти август от 10.00 часа в Морската градина ще се проведе първото бягане с бебешки колички под надслов Въздух за децата.

Организатори са бегаческата общност iRun в партньорство с родителска мрежа Въздух за децата, а целта на събитието е да повиши осведомеността сред родителите за вредното влияние, което лошото качество на въздуха оказва върху здравето на подрастващите.

Събитието ще е отворено за всички желаещи да се включат, а организаторите са подготвили много изненади. За майките и татковци с колички има допълнителен стимул – първите регистрирани ще получат тениска подарък, а първата финиширала ще получи като специална награда озонатор и йонизатор за въздух.

Трасето е с дължина 5 км., минава покрай Делфинариума и е много леко и приятно за родителите, избрали да бягат или ходят с бебешки колички.

Варна е един от градовете, които отчитат сравнително добро качество на въздуха в страната, но се характеризира с две важни особености. На първо място е едно от местата, където трафикът е посочен като основен замърсител наравно с отоплението на твърдо гориво

На второ място географските особености на града – близостта на морето е причина за локалната циркулация на приземния слой въздух, вследствие на бриза. През деня в приземните слоеве вятърът духа от морето към сушата (той се разпространява при дълбочина 30-40 км в сушата), а през нощта обратно – от сушата до морето. Циркулацията на бриз, характерна за крайбрежната зона помага за увеличаване и многократно преминаване и натрупване на примеси във въздуха.

Прочетете също

Защо ГЕРБ избира компрометирани хора за водачи на листи?!

Борисов явно разчита на късата памет на своите избиратели, за да пробута късата си скамейка …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com