Богоявление във Варна
снимка: varna.news

Кога и къде във Варна ще е ритуалът за Богоявление

Великият Богоявленски водосвет на 6 януари във Варна ще бъде отслужен на Първа буна. Ритуалът с хвърлянето на дървения кръст в морските води е насрочен за 12.00 часа, съобщават от Община Варна, които сa организатори, заедно с Варненска и Великопреславска митрополия и ВМС.

Програмата във Варна за 6 януари, когато се честват 174 години от рождението на Христо Ботев, а православната църква отбелязва Богоявление, включва още няколко събития.

В 8.00 ч. ще започне тържествена литургия в Катедралата. В 10.00 часа на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ пред храма ще бъде проведен ритуал по благославяне на военните частите и бойните знамена.

Празничното общоградско шествие ще премине по маршрут  пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ – пл. „Независимост“ – бул. „Княз Борис I“ – бул. „Сливница“ – площад „Антон Новак – Морската градина. В 11.00 пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците ще бъдат положени цветя и венци.

В Девня ритуалното хвърляне на Светия кръст във водите на река Девненска. Събитието ще се състои от 12.00 часа на територията на комплекс „Вълшебен извор“. Осигурена е премия за спасителя на кръста. Ще има фолклорна програма и хубаво червено вино.

В Белослав от 10.30 часа  от храма ще тръгне литийно шествие до пристана на южния бряг на ферибота, където от 11.00 ще се осъществи Богоявленския водосвет и изваждането на кръста.

В Бяла ритуалът по спасяване на кръста ще се изпълни в 11.00 часа на пристанище „Чайка“.

Призовават се гражданите да спазват всички противоепидемични мерки за безопасност.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com