снимка: pixabay.com

Дадоха зелена светлина за разделно събиране на отпадъци от обувки и текстил във Варна

Комисията по „Благоустройство и комунални дейности“ към Общинския съвет във Варна даде своето положително становище за действия по разделно събиране на отпадъци от обувки и текстил.

Съветниците от комисията разгледаха предложение за поставяне на специализирани контейнери и изграждане на система, която ще отговаря както за събирането, така и за рециклирането и оползотворяването на този тип отпадъци.

Съдовете ще са обект на видеонаблюдение, като в тях ще има вградени датчици за автоматично отчитане нивото им на запълване. Според вносителите датчиците ще спомогнат за оптимизиране на графика на обслужване и ще осигурят регулярно обслужване на контейнерите.

Подобна система действа вече в 15 български града. Стана ясно, че организацията по оползотворяването на този тип отпадъци ще отклони около 4% от битовите отпадъци за депониране, в това число дрехи, домашен текстил, завеси, чанти и обувки. С въвеждането на разделното им събиране ще се даде превес на използването им за повторна употреба чрез продажба и рециклирането им. 

Предстоят действия по детайлизиране на договорните отношения, както и обсъждане на точките за разполагане на съдовете, след което ще бъдат гласувани на заседание на Общинския съвет.

Към момента в България се прилагат успешно няколко основни схеми за управление на отпадъците в съответствие с националното законодателство. Една от тях е схемата за разширена отговорност на производителя. С оглед на новите европейски цели до 2025 г. е необходимо в този отпадъчен поток да бъдат включени и текстилните  отпадъци. Задължително разделно събиране на отпадъци от текстил е заложено и в Националната програма за развитие на България 2030.

Прочетете също

В МВР са получени 524 сигнала за изборни нарушения

От началото на кампанията до 16.00  часа днес в СДВР и ОДМВР са получени общо …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com