Борисов и Ерсой
Снимка: Министерски съвет

България и Туриция се договориха за туризма

Премиерът Бойко Борисов е изразил убеденост, че спадът в туристическия поток между България и Туриця ще бъде преодолян след отминаване опасността от COVID-19. Той е заявил това при среща с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов е отбелязал, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, отложена заради пандемията. И е добавил, че действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни.

Днес се проведе заседание на смесения българско-турски Комитет по туризъм, като по думите на вицепремиера Марияна Николова задачата му е да намери работещите решения в непредсказуемата 2021 г.

По време на заседание България и Турция са постигнали споразумение за насърчаване на двустранния туристопоток и да предоставят на всички заинтересовани необходимата информация, свързана с изискванията за осъществяване на безопасно пътуване в България и Турция.

Била е и постигната и договорката в бъдеще да бъде обсъден и въпросът за улесняване на процедурата за издаване на визи за турските туристи, посещаващи България.

Министър Ерсой е казал, че Турция е първата страна в Европа, която е започнала да прилага сертификация за безопасен и сигурен туризъм и по думите му ръстът на броя на туристите през 2020 г показва добри резултати. В рамките на системата гостите се трансферират директно от летищата до хотелите, ресторантите и резултатът се вижда в ръста на туристите от България, като в момента страната ни е на второ място като източник на туристи, посетили Турция.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com