снимка: pixabay.com

Заведенията искат ДДС-то да остане 9 процента

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България са изпратили писма до четирите парламентарно представени сили, преговарящи за съставянето на кабинет, с конкретни предложения за спешни краткосрочни мерки, които ще помогнат на бранша да оцелее. 

От бранша предлагат ставката от 9 процента ДДС да бъде запазена. Те искат да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г., също да получат подкрепа. Според организациите мярката „60 на 40“ трябва да се върне към стария й вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20 на сто в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката, с 30 или 40 процента спад в оборота в сравнение с 2019 г., означава фалит.

Според тях обявените вече кредити за бранша трябва да се заменят от грантове, а ако има кредити за хотелиерството и ресторантьорството, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерството на икономиката, тъй като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат.

Организациите искатбързите тестове за COVID-19 трябва да са безплатни. Те искат да се намери вариант за спешна помощ за малкия и среден бизнес за цената на тока.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com