избори

Започва предизборната кампания

Започва предизборната кампания на изборите за 46-то Народно събрание, които ще са на 11 юли. До предсрочния вот се стигна, след като 45-ят парламент не можа да състави правителство и се наложи президента да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство.

В изборите за парламент ще участват 23 формации от отделни партии или коалици. Те ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас. До началото на кампанията бяха подадени 45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина. Срокът изтича на 15 юни. Най-много заявления има от Турция – 16 363, Великобритания – 8741, Германия – 6486 и Испания – 2561.

За първи път ще има 800, а може повече секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни. Заявленията за откриване на секции в чужбина, подадени на хартия в дипломатическите и консулските представителства са около 300.

До дни ЦИК трябва да утвърди техническия образец за защита на бюлетината. На 15 юни изтича и срокът за назначаването на СИК от РИК в страната.

Основен проблем за изборите през юли се оказа машинното гласуване и по-точно осигуряването на нужния брой машини. Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване защото секциите в страната с над 299 избиратели са малко над 9400. Там където има обективни пречки обаче, законът позволява да се гласува с хартиени бюлетини. В една секция не може да има едновременно гласуване с машина и с хартиени бюлетини.

Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД „ГРАО“ към МРРБ.

Централната избирателна комисия определя реда за образуване на секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето. Решението пряко се отнася за хората, които са под карантина заради пандемията с коронавирус. Сега в такава ситуация са 24 – 25 хиляди души.

На 25 юни изтича срокът за подаване на данни от Министерство на Правосъдието за лицата, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“, за автоматизирано заличаване на имената им от избирателните списъци.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com