безработица Варна
снимка: varna.news

Започналите работа стават все повече

През март броят на започналите работа безработни е с 6 917 повече спрямо февруари, като достига 25 147, сочат данните на агенцията по заетостта. 433 са хората от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също са намерили своята нова работа чрез бюрата по труда. Въпреки наложените ограничения и затваряне на дейности поради COVID-19 пандемията, търсенето на труд през месеца се увеличило, анализират от Агенцията по заетостта.

78 на сто от започналите работа през март били устроени в реалната икономика, като от тях най-много били в сектора на преработващата промишленост – 21,5 на сто, следвани от търговията – 13,9 на сто, хотелиерството и ресторантьорството – 10,5 на сто, държавното управление – 8,9 на сто, селското, горското и рибното стопанство – 7 на сто, строителството – 5,4 на сто, хуманното здравеопазване и социалната работа – 4,5 на сто и др.

Данните сочат, че 5 520 безработни от рисковите групи били назначени на субсидирани работни места през месеца – 801 по програми и мерки за заетост и 4 719 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

Агенцията по заетостта отчита намаление от 0.4 на сто на регистрираната безработица спрямо предходния месец.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com