снимка: СИДП

Залесяват нови дървета в Североизточна България

Съхненето при част от ясеновите пояси в Североизточна България е необратимо и трябва да се пристъпи към реконструкцията им и залесяване с по-устойчиви видове. До това заключение стигнаха експерти от Института за гората към БАН, Регионална дирекция по горите-Варна, Лесозащитна станция, Североизточно държавно предприятие и Държавно ловно стопанство-Балчик.

От миналата година учени и лесовъди наблюдават увредените пояси и взимат проби от тях. Според специалистите причините за съхненето са комплексни и е време да се вземат по-ефикасни мерки, защото прочистването само на изсъхналите дървета не дава резултат.

При пробовземането са установени два вида корояди и други вредители, които увреждат растенията и те бързо отслабват и загиват, обясни проф. Георгиев от Института за гората. Той каза още, че до две седмици ще приключи изследването на последните взети проби. Част от тях ще бъдат изпратени за анализ в лаборатории зад граница, за да се потвърди или отхвърли хипотезата, че изключително агресивни инвазивни патогени са нападнали ясените в тази част на страната.

След окончателното обявяване на резултатите учените от БАН ще категоризират поясите в зависимост от състоянието им.  Най-силно увредените трябва да бъдат изсечени, защото съхненето при тях е необратимо. След почистването на засегнатите площи ще бъде извършено залесяване с видове, които са адаптирани към условията в Добруджа – червен дъб, цер и космат дъб, а като спътници могат да се използват сребролистна липа и явор.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com