снимка: pixabay.com

Внимание: Над 750 хил. винетки изтичат в началото на 2022 г.

Над 753 000 годишни е-винетки за леки автомобили изтичат в първите два месеца на 2022 г. Валидността на 12 350 от тях приключва в първия ден от новата година. 

Валидността на електронната винетка може да се провери на интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност, съобщават от пресцентъра на АПИ.

Предвид епидемиологичната обстановка с COVID-19 Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

За седма поредна година през 2022 г. цените на е-винетките остават непроменени. Годишната винетка струва 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв., седмичната – 15 лв., а уикенд винетката – 10 лв.

Електронни винетки може да бъдат купени и от партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“. При купуването  е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.   

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква – „О“. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com