Участниците в националното водолазно учение с международно участие „Тритон -2023“ демонстрираха способности за откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени морски мини под вода; снимка: ВМС

ВМС реагирали на над 60 сигнала за плаващи обекти край родния бряг

Военноморските сили поддържат в непрекъсната готовност две водолазни групи – във Варна и в Бургас. При инцидент времето, в което трябва да са на място, е съобразено с придвижването им. Това обяви командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

От началото на военния конфликт в Украйна българските ВМС са унищожили четири плаващи мини в наши води. Получените сигнали за плаващи обекти обаче надхвърля 60. Голяма част от тях са били за части от зенитни ракети, стартови двигатели, понякога дори за торби за боклук, но при всички е реагирано незабавно, посочи командирът на флота.

На въпроси за действията при обезвреждане на боеприпаса, прикачен към дрон, открит край с. Тюленово, контраадмирал Кирил Михайлов благодари на водолазите, които извършиха подриваване и унищожаване на импровизираното взривно устройство. „Досега ВМС не бяха се срещали с такъв тип импровизирано устройство и имаше основателни съмнения и предположения на специалистите от флота, че вътре в него има специални датчици, които биха довели до самовзривяване при опит за отварянето му. Поради тази причина водолазният екип преди да вземе решение за преместването на дрона на по-безопасно място за взривяване, извърши щателен оглед включително и под вода, за наличие на кабели и въжета, които биха могли да го активират при преместване“, разясни той.

„Бяха изпълнени абсолютно точно всички правила и процедури при унищожаване на такъв тип устройства. Мога да заявя категорично, че водолазите действаха правилно, по начин, по който да съхранят живота, както своя така и на всички останали“, заяви командирът на ВМС.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com