лекар
снимка: pixabay.com

Варна сред новите рискови области с разпространение на ку-треска

Варна е сред щестте нови рискови области за разпространение на заболяването Ку-треска. Това показва приключилото проучване върху разпространението на заболяването ку-треска сред рискови лица. То бе извършено от Българска агенция по безопасност на храните и Националния център по заразни и паразитни болести.

Сред идентифицирани 6 нови рискови области за разпространение на заболяването са и Монтана, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен. Заедно с Варна те следва да бъдат включени в новата 3-годишна Програма за контрол и надзор на ку-треската, която да обхване периода 2022-2024 година.

В проучването взеха участие 233-ма официални ветеринарни лекари от 25 Областни дирекции по безопасност на храните. При комбинираното изследване са доказани 42 случая с остра фаза на инфекцията в 19 области. Най-голям брой заболели ветеринарни лекари е установен в областите Кърджали, Враца, Силистра и Пловдив.

При повечето от активните случаи не се наблюдава тежко протичане на заболяването (пневмония, хепатит и ендокардит). Най-често докладваните клинични симптоми са болки в мускулите и ставите, главоболие и отпадналост. Заболелите ветеринарни лекари са насочени за консултации с инфекционисти и предприемане на съответстващо антибиотично лечение.

Заразяването на хората с ку-треска става най-често от преживните животни. Превенцията за потребителите на мляко, закупено от фермерите, е сваряването му преди консумация или преработка.

Прочетете също

В МВР са получени 524 сигнала за изборни нарушения

От началото на кампанията до 16.00  часа днес в СДВР и ОДМВР са получени общо …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com