uchenici

Учители против отварянето на училища

Неформалното обединение „Учители за безопасно образование“ се обяви птоив отварянето на училищата за деца до 4 клас и детски градини на 4 януари. В писмо до премиера, всички министри и главния държавен санитарен инспектор, преподавателите обясняват, че отново ще се вдигне броят на заразени с коронавирус.

Възстановяването на присъствени занятия за 1-4 клас непосредствено след празниците, когато би имало огромен брой новозаразени, ще има последици, смятат учителите.

Така ще се стигне до трета вълна от КОВИД-19 в България.

Масовото празнуване, както и новият щам на вируса, който е със 70% по-заразен и засягащ предимно деца и млади хора, ще компрометира и процеса на ваксинация, който започва и в България.

Училищата да останат затворени до края на ваксинацията

За да се мотивират и за това искане, те цитират данни на института „Роберт Кох“ и д-р Велислава Петрова, епидемиолог в университета в Кеймбридж, според които в период на ваксинация учебните заведения трябва да останат затворени. Тяхното отваряне би довело до нова епидемична вълна, би могла да се появи нова мутация на вируса и по този начин се провали и ваксинацията на цялото население.

Липсата на висок клас предпазни средства за учителите, неизградените вентилационни системи, както и студеното време, което би попречило дори на проветряване на класните стаи, ще доведе до нова епидемична вълна, която ще се съчетае и с грипните вируси, характерни за това време на годината, пишат в писмото учителите. Според тях затварянето на учебните заведения води до процентно намаление на репродуктивното число между 38-54 %. Установено е и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне.

Заразените деца имат значително по-високо количество вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните.

Прочетете също

Григор Димитров ще играе срещу Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Париж

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу поляка Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com