снимка: pixabay.com

Три дози и PCR-карантина три дни

Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, тоест, това, което може евентуално да позитивира теста не е това, което може да ни зарази, каза по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

На тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина. Тя подчерта, че а изолацията се налага на инфектиран човек с положителен тест, а карантината – на контактни лица, които може да са се заразили.

Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръча драстично сваляне на 5 дни – изолация и карантина. Европейският център за контрол на болестите даде междинен вариант – стандартно 10 дни за карантина, но при по-голям натиск над здравната система 7 дни, при екстремен натиск – дори за 5 дни, каза още Христова.

За ваксинираните с бустер препоръките са карантината да е от 2 до 4 дни при отрицателен PCR тест.

Пълна ваксинация с бустер доза навсякъде се опедели като най-надеждната защита. Няма нужда тези хора, които се оказва, че минимално могат да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни вкъщи, обясни проф. Христова.

Това не се отнася до хората без бустерна доза, защото ваксините им може да са поставени преди 6 или 9 месеца и да те нямат същата защита като хората с бустер. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

Вирусологът уточни, че новите срокове ще важат и за хората в заварено положение – които са влезли в карантина непорсредствено преди влизането на заповедта в сила.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com