снимка: pixabay.com

СЗО дава поне 100 причини да откажете цигарите още сега

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.

За 2021 година темата на Световния ден без тютюн е „Реши и се откажи!“.

СЗО дава поне 100 причини да се откажете още сега. Ползите от отказването от тютюна са почти незабавни.

Само след 20 минути отказване от пушенето пулсът wи спада. В рамките на 12 часа нивото на въглероден окис в кръвта пада до нормалното. В рамките на 2-12 седмици кръвообращението ви се подобрява и белодробната функция се увеличава.

В рамките на 1-9 месеца кашлицата и задухът намаляват. В рамките на 5-15 години рискът от инсулт се намалява до този на непушача. В рамките на 10 години смъртността от рак на белия дроб е около половината от тази на пушача. В рамките на 15 години рискът от сърдечни заболявания е рискът от непушач.

Ако това не е достатъчно, има още причини.

По повод днешния Световен ден без тютюн, РЗИ – Варна организира скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. Изследването е безплатно и ще се извършва в кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушене в сградата на инспекцията.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com