Според специалисти идва краят на балона с цените на земята

Според специалисти идва краят на балона с цените на земята. Така спекулата ще остане в историята. Брокери на имоти казват, че стойността на декар вече е толкова висока, че няма икономически смисъл да се купува.

Смята се, че във времена на криза инвестицията в земя инвеститори, които търсят нисък финансов риск и висока доходност. В същото време на пазара има спекуланти, които преследват краткосрочна печалба. Те купуват земя при цени от над 1000 лв. за декар без изградена поливна инфраструктура и други подобрения.

Тези инвеститори са били подведени от прогнозите, че земята е актив, който ще поскъпва във времето. Те не са си направили точна преценка на каква цена да го купят, в какъв момент да влязат на пазара и кога инвестицията им ще се възвърне. Тези хора не се интересуват и от дългосрочни приходи под формата на ренти.

Това е причината цената на земята да се вдигна до високи стойности, без да е налице коренна промяна в българското земеделие, казват брокери.

За последните 10 години земята в някои райони на страната е поскъпнала близо 5 пъти. А според Националния статистически институт нивите в района на Шумен са скочили с 464%. На второ място е Силистра с ръст от 426,2%.

Учудващо  – на  трето място е Видин с ръст от 378,9% за 10 години.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com