снимка: Фейсбук група "Да запазим Корал"

Следят по 7 показателя морската вода край „Vera Su“

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен Личев от днес започва допълнителен  площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб „Vera Su“, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия.

Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН. Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни. Това ще позволи проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в случай на попадане на карбамид в морските води при повторно стартиране на дейностите по разтоварване на кораба.

Първото пробовземане днес е с кораб на Гранична полиция. Ще се вземат регулярни водни проби в 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба „Vera Su“. Първата проба ще бъде последвана от ежеседмични моделирани изследвания на крайбрежните морски води през целия месец. 

Ще се измерват показателите pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен.

Паралелно с допълнителния площен мониторинг МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия  кораб. 

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com