снимка: БАБХ

Шаран по 8 лева за кило във Варна

Средно по 8.00 лева за килограм се предлага шаранът на рибния пазар във Варна. Шаранът си остава най-търсената риба за Никулден.

Толстолобът върви по 4 лева, а таранката – 3 лева за килограм. Пъстървата се предлага на цени около 9-10 лева.

Много варненци обаче предпочитат черноморска риба за празничната трапеза. Чернокопът в момента върви по 8 лева за килограм. Цената на ципурата и лаврака е средно 14-15 лева за килограм.

Най-скъп остава калканът с цена за килограм между 25 и 35 лева. Най-евтина е скумрията – около 6 лева/кг. Тя обаче се предлага замразена.

Потребителите е хубаво да обръщат внимание на няколко неща. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Българската агенция по безопасност на храните призовава потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. Агенцията започна проверки на рибните търговци няколко дни преди Никулден. Следят най-вече за това дали рибата е прясна, за наличие на документи за произход, спазване на условията за съхранение, етикетиране и други.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com