снимка: varna.news

Сезонът е с 50 на сто по-добър от миналогодишния, отчитат хотелиери

Отиващият си летен сезон  е по-добър от миналогодишния с 50%, но все още е под нивата на 2019 г. Това отчете Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара част от ръководството на Съюза за стопанска инициатива.

На Северното Черноморие ситуацията беше по-добра поради близостта с Румъния, където и туризмът е много облекчен. Около 5% от хотелите там обаче не отвориха и според Димитров са сгрешили, тъй като туристи имаше.

За разлика от дъждовния и слаб юни, юли и август бяха силни, като на моменти се виждаше дори свръх туризъм, тоест цялата леглова база беше пълна.

В момента хотелската база е пълна, но поради новите Covid-19 ограничения на хотелиерите ще им е все по-трудно да работят през септември. Дори да няма пълно ограничаване, а да има заповед само ваксинирани, преболедували и такива с антигенен тест да могат да почиват, то това би било абсурдно, тъй като ваксинираните са едва 20% и повечето от тях са възрастни, а те не са особено голям клиент на туристическата индустрия, нито на заведенията.

В момента тече договаряне за следващия сезон с туроператорите. Интересът е висок, но отново липсват средства за ранни записвания и по този начин хотелиерите нямат възможност да заплатят за поддръжката на хотелите, тяхното реновиране, както и да задържат служителите си. Това би било проблем, така че е добре да се договорят нисколихвени кредити, за да се осигурят ликвидни средства за самите хотели при отваряне, смята председателят на Варненската туристическа камара.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com