снимка: pixabay.com

Съдът задължи ВиК да изгради чешма в Панорама

Варненският апелативен съд задължи ВиК дружество да постави обществена чешма в района на селищни образувания „Панорама I, II, III“ – в едноименната местност между курорта „Златни пясъци” и с. Кранево.

Водоподаването в района беше спряно през август 2016 г., заради свлачищни процеси. До момента то не е възстановено и няма данни за предприети активни действия по решаване на проблема, въпреки че обитателите са сезирали многократно различни институции.

Настоящото производство засяга само налагането на привременни мерки. Спорът по същество по предявения колективен иск се разглежда във висящо пред Окръжния съд във Варна дело.

С молба до Окръжния съд четирима потребители са поискали до приключване на делото по същинския спор, водоснабдителното дружество да осигурява чрез водоноски вода за питейни и битови нужди в размер по 94 литра на ден за всеки обитател на имот. Това количество е предвидено в Общите условия на доставчика като алтернативно снабдяване при прекъсната услуга. Молбата е отхвърлена и гражданите обжалват пред настоящата инстанция. Те твърдят, че ВиК дружеството нарушава закона, като не изпълнява задължението си да доставя вода в продължителен период.

Ответникът изтъква, че водоподаването било преустановено по заповед на собственика на актива – Община Аксаково. Причина е това, че етернитовият водопровод, снабдявал района, е компрометиран и изведен от експлоатация. Авариите по водопроводната мрежа били чести и допълнително наводнявали терена. За проблема способствала липсата на канализация и неотговарящите на изискванията септични ями. Предложената мярка не може да бъде изпълнена без участието на общината, чието задължение е осигуряването на водоноски, настоява дружеството.

Въззивният съд назначи съдебно-техническа експертиза, за да прецени има ли законосъобразно техническо решение, което ответникът да изпълни без участието на държавата и общината. Според вещото лице, е възможно районът да бъде захранен чрез съществуващ поцинкован тръбопровод.

Според съда поисканата мярка за осигуряване на вода чрез водоноски е неподходяща. Мнозинството от членовете на въззивния състав прие като подходяща и адекватна привременна мярка направеното в съдебно заседание от ищците предложение за поставяне на обществена чешма.

С постановеното определение, Апелативният съд задължи водоснабдителното дружество да изгради чешмата в близост до помпената станция на ВиК дружеството. Разходите за материали и за консумираната вода ще са за сметка на жалбоподателите. Съдебният акт е подписан с особено мнение от докладчика по делото.

Определението подлежи на обжалване пред ВКС.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com