mashina_glasuvane

Румен Радев събира почти 43% от гласовете

Румен Радев събира 42.6 на сто от вота на твърдо решилите да гласуват, показват данни от проучване на „Алфа рисърч“. Най-силна е подкрепата, която Радев получава от симпатизантите на БСП (над 90 на сто от тях) и Изправи се. БГ (80 процента). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Румен Радев.

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1 на сто. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ, отбелязват от „Алфа рисърч“. За него биха гласували около 15 на сто от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12 на сто – от тези на „Демократична България“, около 30 процента симпатизанти на ВМРО и 10 на сто – на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2 на сто. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху „Демократична България“, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот, коментират анализаторите.

За парламетнарните избори ГЕРБ стартира от първото място с 23.1 на сто от гласовете. Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8 процента) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9 процента). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж, коментират социолозите. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат, отбелязват от „Алфа рисърч“ и допълват, че при „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите, смятат анализаторите.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com