снимка: news.varna, архив

Проверяват Община Варна заради боклука

В Община Варна в момента тече проверка, свързана с боклука на морската столица. Това разкри кметът на Варна Иван Портних на брифинг по темата.

„Проверки има много, всеки ден. Има и такава проверка”, каза Портних и определи като спекулации някои публикации по темата.

Кметът беше категоричен, че криза с боклука няма.

В края на май е изтекъл 10-годишният договор на Общината със завода за боклук в с. Езерово. За обявената от Общината обществена поръчка за нов 10-годишен контракт не се явил нито един кандидат, като заложената цена е била по-ниска от досега плащаната и съобразена с тази в останалите големи градове у нас.

За решаване на проблема в средата на юни е обявена спешна процедура за пряко договаряне, по която утре предстои среща с представители на завода в Езерово. Обсъжданата цена е 68 лева на тон входящ отпадък за третиране, при досега плащана 67,83 лева.

В момента отпадъците на Варна се оползотворяват в депото в село Въглен при цена 17,64 лева на тон. Плащат се обаче отчисления по 89 лева на тон, които се връщат обратно като екологични подобрения, обясни градоуправникът.

Депото във Въглен може да поеме 150 000 тона отпадъци, което осигурява възможност за депониране поне още 3 години.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com