Прокурори излизат на протест

Силен магистратски отпор срещат предложените промени в текстове от Закона за съдебната власт и НПК. След като вчера правната комисия в парламента реши да закрие спецсъда и спецпрокуратурата, прокурори и следователи скочиха с позиции. Острите си писма те адресираха до председателя на НС и до президента.

Тази сутрин дори се стигна до безпрецедентна стъпка – прокурори и служителите от двете спецпрокуратури обявиха, че излизат на мълчалив протест пред Съдебната палата в София.

„Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на спецмагистратурите да се повдига отново. Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт, пише в позицията на спецпрокурорите и служителите„, пише в становището на прокурорите.

В позицията си магистратите задават два основни въпроса – дали решението за закриване без аргументи не е директна намеса в работата на независимата съдебна власт и не 
обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?
.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com