parliament.bg

Прокуратурата отказа да изправи пред съда варненски депутат, нарушил карантина

Софийска градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу варненския депутат Бранимир Балачев за нарушаване на карантина. Преценено е, че деянието не представлява престъпление поради малозначителност, съобщиха от МВР.

В хода на полицейската проверка на варненската полиция бе установено, че освен по съдебни заседания в Районен съд – Варна, народният представител Бранимир Балачев е участвал и в пресконференция на политическа партия по време на карантината.

В правния анализ на прокурорското постановление се посочва, че нормативните актове имат стабилитет и не се изменят постоянно, но не е така при заповедите на министър, които се променят през седмица или две. Това поставяло под въпрос възможността  такъв акт  да става основание за търсене на наказателна отговорност. 

Според прокуратурата деянието е малозначително и че народният представител е нямал никакви симптоми , чувствал се е добре, и е имал направени общо 4  отрицателни теста на Ковид. Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят същите, това е възприето за преследване на обществено полезна цел. В заключение прокурорът посочва, че мотивиран от всичко изложено, престъпления по този текст следва да се квалифицират само деяния с необичайно висока обществена опасност.

МВР смята, че законите трябва да се тълкуват и прилагат идентично за всички български гражданин. Това е и една от основните причини да се възползваме от законово си правомощие да обжалваме това прокурорско постановление.

От вътрешното ведомство припомнят, че за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 души за периода 2020 и 2021 година, от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com