графика

Прогноза: Лихвите растат

Според прогноза на БНБ започва покачване на лихвите по кредитите. Причината е изтичането на срока за отлагане на задълженията по заемите, отпуснати от банки, заради covid-19.

„С изтичането на удължения срок за отлагане на задължения на клиентите на банките е възможно да се наблюдава увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще доведе и до известно увеличение на лихвените проценти по новите кредити“, се казва в прогнозата.

Анкетата за кредитната дейност на банките за четвъртото тримесечие на 2020 г., показва по-високи стандарти при одобряването на молби за кредит от предприятия и домакинства, като най-съществено е затягането при потребителските кредити. Причината е по-ниската склонност на банките да поемат риск и повишената оценка на риска.

През второто тримесечие на 2021 г. БНБ очаква депозитите на неправителствения сектор да нарастват с темпове, близо до тези от началото на годината и да започнат да следват плавна тенденция на забавяне от втората половина на годината в съответствие с прогнозираното постепенно засилване на икономическата активност.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com