снимка: Фейсбук група "Да запазим Корал"

Престъпна безотговорност попречила за изтегляне на кораба

С неуспех приключи опитът за изтегляне на кораба „Vera SU” от плитчините край Камен бряг. Два влекача опитаха да издърпат кораба, но въжето на единия се скъса.

Операцията бе прекратена и заради лошото време и прогнозата за засилващ се вятър и вълнение на морето. Предстои корабът да бъде укрепен с котви по 4 тона, за да не бъде разбит в скалите, тъй като се очакват двуметрови вълни.

Престъпна безотговорност през годините е довела до лошата техническа обезпеченост, а липсата на разписана процедура за действие при такива случаи също е причина за провалената операция. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев, който пристигна на мястото на инцидента.

„В закона ясно е записано, че държавата трябва да има готовност и процедура при такива ситуации, както и техника. Оказва се, че нищо такова не е свършено. Налага се ние да направим за 3-4 дни нещо, което години наред не е свършено“, заяви транспортният министър.

Алексиев разкри че е използвал лични контакти с представители на холандска фирма, която се занимава със спасителни операции на кораби, и в момента се изготвя план за изтегляне на плавателния съд.

По-рано днес министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да спре дейностите по претоварване товара на кораба. Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ, посочват от екоминистерството.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com