снимка: МВР – Разград

Потвърдиха присъда за катастрофа с 3 жертви

Варненският апелативен съд потвърди 4-годишна присъда за катастрофа с три жертви. Сред причините за инцидента са летни гуми, ползвани при снеговалеж.

С присъда на Разградския окръжен съд е призната вината на подсъдимия за причиняване на катастрофата. Стоян Х. е получил 4 години лишаване от свобода и е лишен от право да управлява МПС за 6 години. Той и частните обвинители обжалваха съдебния акт.

В качеството си на професионален шофьор на товарен автомобил в дружество за международни превози, на 18 декември 2018 г. Стоян потеглил от Истанбул към Русе. Вечерта между Шумен и Разград времето се влошило и снеговалеж заледил пътя.

Малко преди полунощ близо до разклона за с. Самуил камионът, управляван от подсъдимия, навлязъл в ляв завой с възходящ наклон. Шофьорът изгубил контрол върху управлението и превозното средство препречило изцяло лентата за насрещно движение.

В същия момент в обратната посока се движела лека кола с петима младежи, прибиращи се от заведение. При настъпилия сблъсък двама от пътниците в колата починали на място, трети загубил живота си впоследствие. Останалите двама пътуващи получили телесни повреди.

Произшествието е настъпило в резултат на предприетите неправилни действия на подсъдимия. Той управлявал със скорост, несъобразена с атмосферните условия при снеговалеж, с релефа на местността предвид наклона, с видимостта и със състоянието на пътя. Не отчел и състоянието на превозното средство, предвид износването на гумите. Управлявал МПС, което не било оборудвано с гуми, предназначени за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

Апелативният съд счита, че 4-годишното ефективно наказание ще превъзпита подсъдимия и ще подейства предупредително и възпиращо върху останалите членове на обществото.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com