Covid-19
снимка: pixabay.com

Постигнат е колективен имунитет при лекарите

При лекарите вече постигнахме колективния имунитет. Отчитаме трайна тенденция в отношение излекувани и потвърдени случаи в страната. Два пъти повече са излекуваните от заразените, заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов на седмичния брифинг за Covid-19.

53% са заетите легла за неосложнени пациенти и 58% заети за интензивните.

Над 1 млн. българи са защитени от Covid-19 към настоящия момент, допълни той и добави, че България е постигнала изключително много в борбата с вируса, в сравнение с други държави в региона.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че десет от областите в България са с под 300 заразени на 100 хил. души, това са Разград, Плевен Сливен, Хасково, Кърджали, Ямбол, Силистра, а само 7 области са между 400 и 500 заразени на 100 хил. души, като най-високи стойности има в Русе, Добрич, Варна, София град, София област Перник и Ловеч. В момента няма нито една област в червено.

Във връзка със сериозния индийски щам, здравните власти призова гражданите да бъдат разумни и да спазват мерките. Днес ще бъде забранено влизането в страната на хора от Индия и още няколко държави.

Ангелов каза още, че зелените коридори, които отварят от утре ще бъдат основно с ваксината на “Пфайзер”.

Прочетете също

Асен Василев: Газът няма да скача с 35%

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви …