Пак ще сменяме личните карти и паспортите

Правителството промени таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. Тя засяга издаването на личните документи. Поскъпването е мотивирано с нуждата от въвеждане на нови образци на лични документи.

За лична карта вече ще се плаща 30лв., вместо 2 и 18 лева в зависимост от възрастта. Карта за пребиваване ще струва 40 лв., колкото и разрешение за пребиваване – 40 лв.

Предлага се запазване на размера на таксата от 18 лв. за обикновена услуга за новата лична карта до края на 2024 г., а от 1 януари 2025 г. да се издават документа лична карта с новите такси.

Поевтинява таксата за разрешението за пребиваване на продължително пребиваващ, дългосрочно пребиваващ и на постоянно пребиваващ у нас чужденец – от 45 лв. на 40 лв.

Вече няма да има безсрочни лични карти. Вместо това на хората от 18- до 70-годишна възраст ще се издава лична карта с 10-годишна валидност. За хората над 70 години личната карта ще бъде с 30-годишна валидност.

За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга. За издаване на следваща лична карта на лица между 14 и 16 години и за всяка лична карта на лица между 16 и 18 години преференциалната такса е в размер на 21 лв.;

За издаване на лична карта на лица, навършили 70 години, се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга;

За издаване на лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто се запазва преференциална такса в размер на 3 лв.

С отпадането на контролен талон, отпада и таксата за неговото издаване.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com