снимка: varna.news

Отказаха обезщетение на шофьор, пострадал при пожар

Застрахователят по “Гражданска отговорност” не дължи обезщетение на застрахования с нея водач при пожар в автомобила по време на движение, ако шофьорът е допринесъл за произшествието. Това реши Апелативният съд във Варна, потвърждавайки  решение на Варненския окръжен съд.

Случаят е от 16 февруари 2017 г. Шофьорът заредил с газ на бензиностанция във Варна. Веднага след това той и спътничката му усетили мирис в купето, проветрили за кратко, но жената запалила цигара. В автомобила възникнало взривно възпламеняване и пожар. Двамата скочили в движение, а продължавайки пътя си, превозното средство ударило спрени на знак „Стоп” две коли.

Собственикът на автомобила – майката на шофьора – е имала валидна застраховка „Гражданска отговорност”. Пострадалият предявил иск за 50 хиляди лв. като обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на произшествието и за сумата от 190 лева – обезщетение за имуществени вреди /разходи за лечение/.

Съобразно разпоредбите на Кодекса за застраховането, пострадалият при произшествието водач на застрахования автомобил е имал качеството на застраховано лице. Пострадалият водач на увреждащото МПС обаче е изключен от кръга на лицата с право на обезщетение в случай, че има вина за произшествието.

Колата е била с допълнително монтирана газова уредба. Изменението в конструкцията е било отразено в свидетелството за регистрация. Монтажът на бутилката и тръбопровода обаче не съответствал на техническите изисквания за регистрация. Допусната е била употреба на съда под налягане без налично аварийно отвеждане извън автомобила при пропуск на газ и присъединяване на тръбопровода, показва експертиза по делото.

Вещите лица са категорични, че причина за възникване на пожара е съчетанието между пропуска на газ и възпроизвеждането на открит пламък след запалването на цигара. Според заключението, техническите правила за пожарна безопасност не са били спазени.

Съдебният акт подлежи на касационно обжалване.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com