снимка: Община Варна

Община Варна пита правителството за товара на “Vera Su”

Община Варна изпрати запитване до Министерството на околната среда и водите и до Министерството на транспорта във връзка с товара на кораба “Vera Su”. Това обяви пред журналисти Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и екологията в Община Варна.

Корабът, който заседна на 20 септември в района на Яйлата и престоя там повче от месец, бе натоварен с 2800 тона урея (карбамид). На 3 ноември през нощта той бе преместен с помощта на влекачи от кораборемонтния завод „Одесос” във флотския „Арсенал Терем” във Варна. 

“Не разполагаме с никакви информация, нито за това къде се намира товарът в момента, нито при какви условия се съхранява и дали тези условия отговарят на изискванията на законодателството за опазване на околната среда”, коментира Тодор Иванов пред представители на медиите във Варна. Затова се очакват отговори на въпросите: Има ли в момента карбамид на борда на кораба „Vera Su”? Къде и как е депониран този товар на брега и при какви условия се съхранява? Какви са мерките за безопасност и отговаря за съхранението на товар? След като собственикът на кораба се отказва от плавателния съд и държавата се готви да придобие права върху него, каква ще е съдбата на товара”, коментира Тодор Иванов.

От Общината вярват, че ще получат бързо информация по поставените въпроси, заради  появяващите се в общественото пространство информации, че товарът може да предизвика екологични проблеми.

Прочетете също

Асен Василев: Газът няма да скача с 35%

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви …