булевард Васил Левски във Варна
снимка: Морско око

Новите апартаменти във Варна все по-малки

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Варна през първото тримесечие на годината е 118, а новопостроените жилища в тях са 764. Спрямо първото тримесечие на 2020 г. сградите са с 15 повече, отчитат от Териториално статистическо бюро – Североизток.

Област Варна е на трето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Преди нея са столицата София – 148 сгради и Пловдив – със 131 сгради.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи, следват тези с три стаи, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Варна намалява от 82.2 кв. метра през първото тримесечие на 2020 г. на 79.4 кв. метра през същото тримесечие на 2021 година.

Варна е трета сред областите с най-малка средна полезна площ на едно новопостроено жилище. Първа е област Видин с 60 кв. метра. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в област Силистра – 212.9 кв. метра.

Прочетете също

Асен Василев: Газът няма да скача с 35%

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви …