НАТО праща миночистачи, самолети и дронове в Балтийско море заради повредените тръби

АТО засилва патрулите в Балтийско море след неотдавнашни инциденти с подводната инфраструктура в региона, съобщи алиансът в четвъртък.

„Засилените мерки включват допълнителни полети за наблюдение и разузнаване, включително с морски патрулни самолети, разузнавателни „Ауакс“ (AWACS) на НАТО и дронове. Флот от четири миночистачи на НАТО също се изпраща в района“, се казва в изявление на НАТО, цитирано от Ройтерс.

НАТО обеща да отговори, ако повредата на балтийския конектор се окаже умишлена

Естония заяви в четвъртък, че ще обедини разследването на повредата на телекомуникационен кабел в Балтийско море, свързващ страната с Швеция с текущото си разследване за разкъсването, причинено на друг телекомуникационен кабел, свързващ Талин с Хелзинки.

На 8 октомври газопровод и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония, бяха прекъснати, което според финландските следователи може да е умишлен саботаж. Хелзинки разследва инцидента с тръбопровода, докато Талин проучва инцидента с кабела.

Във вторник Швеция съобщи за нарушаването на трета връзка по същото време като другите две. Кабелът между Швеция и Естония е повреден следобед на 7 октомври, каза пред Ройтерс изпълнителен директор на „Арелион“ (Arelion), собственик и оператор на кабела.

След подводния газопровод още една връзка в Балтийско море е повредена

„Всеки път, когато има прекъсване на трафика (на данни), виждате в края, че няма прехвърлен сигнал.
И веднага виждате кога точно се случва това“, обясни пред Ройтерс Матиас Фридстрьом, мениджър на Arelion, отговарящ за дискусиите по сигурността с властите.

Той каза, че трафикът е бил бързо възстановен, тъй като кабелът е бил само частично прекъснат, като добави, че кораб чака хубаво време, за да отплава към мястото и да извърши ремонт.

Източник: в. Дневник

Прочетете също

Търсят нови причини за смъртта на Матю Пери

Полицията в Лос Анджелис стартира разследване, свързано със смъртта на актьора Матю Пери, известен от …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com