Над 4 милиона българи са с наднормено тегло

Започва информационна кампания „Стъпка по стъпка за здраве“, посветена на борбата с предиабета и диабета. Усилията на организаторите, чиято кампания ще продължи и през 2022 г., ще бъдат съсредоточени върху промяната в начина на живот и по-добра диагностика сред рисковите групи. 

По данни на СЗО близо 4.3 млн. българи имат наднормено тегло, което е един от основните фактори за отключване на диабет тип 2, сърдечно-съдови или онкологични заболявания, и др. Затлъстяването и диабетът са сред рисковите фактори за по-тежко протичане, хоспитализация и дори смърт, на пациенти с ковид инфекция.

Половината от хората с предиабет развиват диабет тип 2 в рамките на пет години, а до 70 на сто от тях – през живота си. Според данни на Международната диабетна федерация една трета от хората с предиабет са на възраст 20-39 години.

В рамките на кампанията „Стъпка по стъпка за здраве“ ще бъде обърнато внимание и на наднорменото тегло, затлъстяването и метаболитния синдром, които са пряко свързани с развитието на предиабет и захарен диабет тип 2.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com