Лъсна страшна схема за гласуване

Председателят на РИК в Пловдив област от квотата на ГЕРБ-СДС заблуждава гражданите, че ако искат да гласуват само на единия вот на 9 юни, могат да го направят само на хартия. Това е поредният опит, чрез разпространяване на дезинформация, да се саботира машинния вот. Отново в навечерието на изборите, целта е да объркат хората и да се откажат да гласуват по най-сигурния начин – с машина. За случилото се информират от ПП-ДБ

Гражданите няма да могат да гласуват на машина, само и единствено ако нямат право да гласуват за двата вида избор. Тогава ще могат да гласуват само на хартия. Ако имат право да гласуват и за Народно събрание, и за Европейски парламент, но искат да гласуват само за едното от двете, ще могат да гласуват с машина.

От коалицията напомнят, че след вписване на данните на избирателя в избирателните списъци избирателят следва да заяви как желае да гласува – с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

За да гласува с бюлетина от машина, избирателят трябва да има избирателни права и за двата вида избори, които се провеждат. Ако избирателят няма избирателни права за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, той гласува в изборите за народни представители само с хартиена бюлетина.

Не се допуска гласуване в единия вид избор с хартиена бюлетина, а в другия вид избор с бюлетина от машинно гласуване.

Гласуването в двата вида избори се осъществява само с едно посещение на изборното помещение.

Във връзка със зачестилите опити да се вкарат в заблуждение избирателите в различните райони на страната относно машинното гласуване, настояваме ЦИК да излезе с официално становище и опровержение на твърденията на Янко Радунчев, председател на РИК 17 в Пловдив област.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com