вода шахта
снимка: varna.news

КЗК проверява ВиК-Варна за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за установяване на евентуална злоупотреба с господстващо положение от страна на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД.

Антомонополният орган образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на водното дружество, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия.

Производството е образувано след сигнал на гражданин, в който се съдържат твърдения относно поведение на ВиК – Варна, засягащо конкуренцията.

В сигнала е посочено, че ВиК операторът се възползва от господстващото си положение, като обвързва предоставяните от него услуги с поемане на допълнителни задължения от потребителите, желаещи да се присъединят към ВиК мрежата.

В хода на предварителното проучване се установи, че ВиК Варна е единствен оператор на ВиК мрежата в района на Варна, което му позволява да налага на потребителите поемането на едностранно определени разходи за изграждане на необходимата инфраструктура за присъединяване, както и за дейностите свързани с изграждането ѝ.

Поведението на ВиК – Варна разкрива характеристики на евентуална експлоатативна злоупотреба, което налага Комисията да анализира дали чрез поведението си, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия, ВиК – Варна си осигурява извличане на ползи под формата на приходи, които не би реализирало или които клиентите не биха приели, ако имаше алтернатива на предлаганите от дружеството услуги, като по този начин уврежда интересите на потребителите.

Прочетете също

Асен Василев: Газът няма да скача с 35%

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви …