КНСБ иска отпадане на тавана на пенсиите

От КНСБ искат бързо да се предприемат амбициозни мерки за оцеляване на населението, без оглед на всякакви рестрикции и стремеж към  икономии. Затова от синдиката искат легално определение и критерии за „енергийна бедност“ и да се подготвят бързо промени в действащата нормативна база за целево енергийно подпомагане. Аналогичен подход е необходим за гарантиране правото на минимум вода за питейни нужди и битово потребление, смятат от синдиката.

С постановление на МС  да се установи нов размер на минималната работна заплата за страната  – от 1 ноември 700 лв. От 1 декември 2021 г. КНСБ иска да се въведе и прилага 460 лв. официална линия на бедност, при спазване методиката, която държи сметка и за натрупаната инфлация.

Конфедерацията иска подпомагането по оперативната програма за храни да се разшири, като се включат и всички пенсионери с лична пенсия плюс добавката от 120 лв. до 600 лв. включително. За целта да се адаптират/преразпределят количествата на продуктите.
  
 Да се предостави еднократна „антиковид“ добавка в размер на 360 лв. (по 120 лв. на месец) за  октомври, ноември и декември 2021 г.  на безработните с право на минимално обезщетение. За целта да се мобилизират средства от централния бюджет, както и  икономии на средства от мерки за заетост  (максимално необходимите средства са  около 17 млн.лв.), настояват от КНСБ.

Незабавно да се предоставят компенсации на българския бизнес, с оглед драстичния ръст на цените на енергоносителите, искат от КНСБ.
   
Конфедерацията настоява да се предвиди повишение на всички приходни параметри на бюджета на ДОО – МОД за самоосигуряващи се лица и земеделски стопани и тютюнопроизводители – ниво МРЗ 760 лв.; максимален осигурителен доход поне 3600 лв. (300 х 17.5 на сто със закръгление); МОД по икономически дейности – ръст с 12,5 на сто; вноската за безработица да се увеличи с 0,5 на сто.
   
 Да се отмени  таванът на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, а размерът на минимално обезщетение за безработица да се установи на  21,80 лв. на ден (764: 21 ден и х 60 на сто), искат още от КНСБ. 
   

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com