Covid-19
снимка: pixabay.com

Кацаров: Ако зеленият сертификат не помогне – затваряме държавата

„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира“, това каза здравният министър Стойчо Кацаров по бТВ.

За зелените сертификати, които влизат в сила за почти всичи дейности на зактиро от 21 октомври Кацаров обясни, че той се издава при – се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.

Той обясни, че тази мярка е въведена на много места в Европа и дава възможност на на хората да работят и да общуват.

Министърът обясни, че независимо какъв е тестът – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун и ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв. Някои хора демонстративно не спазват мерките. Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система, добави Кацаров.

Зеленият сертификат ще се използва за влизане в местата, където се събират много хора – големи магазини, ресторанти, дискотеки, кина, театри, музеи и др. В градския транспорт няма да се изисква зелен сертификат, тъй като ако спре той, хората няма да могат да ходят на работа – ще спре и икономиката.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com