парламентарни избори

Как се гласува с машина (ВИДЕО)

На парламентарния вот тази неделя във Варна ще се гласува и с 470 машини. В страната те ще са около 9400. Ползването им не е задължително. Готови ли сме обаче за това предизвикателство?

Гласуването с машина на изборите отнема средно около 1 минута. От ЦИК казват, че новата технология не е сложна и за по-възрастните. Машините ще се дезинфекцират след всяко гласуване.

Как всъщност става гласуването с машина?

Ако желаете да подадете своя вот с машина, трябва да заявите това на членовете на секционната комисия (СИК). След това получавате от СИК карта, която се поставя в слота на машината. На екрана се появява електронна бюлетина, която изглежда като хартиената. Чрез докосване трябва да се маркира квадратчето на избраната партия или “Не подкрепям никого”. По същия начин се маркира и кръгчето за преференция, ако желаете да подкрепите конкретен кандидат.

За разлика от хартиената бюлетина, при натискането на преференцията на екрана на машината се визуализира името на кандидата. На монитора на машината се изписва изборът, който е направен. Ако е допусната грешка, може да се натисне “Назад” и да се поправи, ако без да искате сте натиснали грешна партия или преференция. След натискане на “Гласувай”, от машината излиза хартиена разписка, която трябва да вземете, да сгънете с надписа навътре и да я поставите в отделна урна, предвидена за машинното гласуване. След това връщате картата на секционната комисия.

Всяка от машините ще пристигне в определената секция още в събота. Тя обаче ще бъде активирана от член на секционната комисия в началото на изборния ден. Освен това във всяка избирателна секция ще има по едно техническо лице, което ще отговаря за поддръжката на машината в изборния ден.

Прочетете също

Асен Василев: Газът няма да скача с 35%

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви …