снимка: Фейсбук група "Да запазим Корал"

Има съмнения за умишлено наводняване на „Вера Су“

Заседналият на 20 септември край Камен бряг товарен кораб „Вера Су” засега е в стабилно състояние. Няма нови пробойни, освен досега известните две. Това е показал последният водолазен оглед от вчера, обяви на брифинг във Варна  шефът на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов.

Към момента няма опасност от пречупване или разцепване на обшивката или корпуса на „Вера Су”. Корабът е в стабилно състояние. Няма индикация за разлив от гориво или изтичане на товара, уточни кап. Иванов.

80% от водата в машинното отделение е нахлула през тежката врата на кърмата. Има съмнения, че вратата не е била затворена от екипажа преди напускане на кораба, отбеляза шефът на Морска администрация.

Все още се изчаква решението на корабособственика и застрахователите за статуса на кораба. Има вероятност той да бъде обявен за тотално погубен. Тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Има и вероятност собственикът да предприеме действия по спасяването на кораба, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка.

Държавата може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите, заяви директорът на „Морска администрация“ – Варна кап. Валентин Енчев. 

Евакуираните моряците от „Вера Су” все още се намират в Каварна. Грижи за тях се полагат от представител на корабособственика,

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com