mask
снимка: pixabay.com

И в София интезивните легла за Ковид почти заети

Почти 70 на сто от интензивните легла за лечение на пациенти с COVID-19 в София са заети към вчерашна дата. Това заяви по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравеопазване на Столична община.

Съгласно плана на правителството за управление на пандемията столицата се намира на прага на Етап 3. 14-дневната заболеваемост е около 2300 на 100 000 като единствено област Благоевград изпреварва София откъм разпространение на вируса.

47% от жителите на София са ваксинирани. Проблемът с разпространението на вируса в града обаче остава, заради голямата циркулация на хора от цялата страна.

Едва 7 души от 227 потвърдени случая на Омикрон са в болница, което означава, че при новия щам тежкото преболедуване се случва по-рядко.

За хората без ваксина и без досег с предишни варианти на коронавирус обаче, опасността да попаднат в болница остава голяма, предупреди Кантарджиев.

Според проф. Тодор Кантарджиев трябва да се предвидят още болнични легла за деца, защото при последната вълна расте броят на най-малките пациенти.

Той призова предприятията да въведат работа на ротационен или групов принцип, така че да не се засичат отделните групи служители. Опасността е да се разболеят много хора наведнъж и да се получи временна нетрудоспособност.

Той посъветва да се продължи с проветряването на помещенията, да се поставят апарати за стерилизация в училищата и в обществените сгради, както и да се въведат нови методи за трайна дезинфекция на повърхности със сребърни наночастици, осигуряващи едномесечна защита.

Личното съзнание е най-важното, подчерта проф. Кантарджиев и напомни, че всеки трябва да носи маска на места с много хора, както и да се избягват струпванията.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com