more
снимка: varna.news

Хотелиери и ресторантьори искат отсрочване на кредити

Хотели и ресторантьори искат спешна среща с банките заради кредитите им. В писмо до ресорния вицепремиер Марияна Николова се посочва, че това е един от сериозните проблеми на бранша

Според БХРА банките в България, въпреки препоръките на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум 1 година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери.

„Това е изключително недостатъчно, имайки предвид факта, че през изминалата година не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, от които да погасяват задълженията, които трябва да се обслужват от май 2021 г.“, обясняват от организацията и предлагат банките да предоговорят кредитите, като се осигурят 5-годишни гратисни периоди, време през което да се съживи туризмът и да се стабилизират фирмите. През този гратисен период би било добре кредитите да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите-кредитополучатели, посочват от БХРА.

Асоциацията иска и финансовите институции да им предостави кредити за оборотни средства в размер до 500 000 евро за подготовка на сезона и поемане на разходите първите 2-3 месеца, тъй като плащанията от туроператорите по предоставените услуги са масово договаряни със срок до 2 месеца след предоставяне на услугата.
     

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com