избори

Готови са новите изборни правила

Само машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души, неограничен брой на избирателните секции в чужбина, нов и намален състав на Централната избирателна комисия, видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Това са окончателните промени, които депутатите приеха след около 15 часа работен ден, приключил малко преди Разпети Петък.

Така вече няма да има лимит от 35 секции за страните извън ЕС. Освен това съставът на ЦИК ще е с пет човека по-малко. От 20 на 15. Всички те ще бъдат назначавани от президента след предложения на парламентарните партии. 

Депутатите приеха и възможността да бъдат обжавлани решенията на ЦИК в тридневен срок пред административен съд. Според приетите текстове съдът разглежда жалбата и се произнася по нея в срок от три дни, като решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

До гласуване с бюлетини ще се стигне само при технически проблем. Иначе ще се ползват само машини в секциите с над 300 души избиратели.

Броенето на бюлетините, попълването на изборните протоколи и всичко в секционните комисии след края на гласуването ще се предава онлайн. Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определят от ЦИК, а техническото осигуряване се възлага на Министерския съвет.

Няма да има район „Чужбина“, тъй като не бе приета методиката, по която ще става районирането.

В същото време депутатите решиха, че няма да се гласува по пощата в чужбина. Отхвърлено беше и предложението за въвеждане на експерименталното дистанционно електронно гласуване на президентските избори.

Освен това депутатите гласуваха да се гласува по пропорционалната избирателна система за избор на народни представители и това ще остане в сила до провеждане на първите редовни избори за народни представители. Това означава, че пропорционалната система няма да важи и след евентуални предсрочни избори.

Карантинираните заради коронавируса ще могат гласуват с подвижна урна на мястото, на което са в изолация, независимо дали имат настоящ адрес там, като ще могат да подават заявления и в деня на вота.

Жителите на селата с нас 100 души ще могат да избират кмет. Досега ограничението беше за селища с население от над 350 души.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com