снимка: „Изправи се.БГ”

Екоминистърът с проверка за вноса на отпадъци във Варна

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разпореди проверки във връзка със сигналите за внос на отпадъци за горене във Варна.

В единия случай става въпрос за внос на отпадъци, които са нотифицирани от ексминистъра Емил Димитров непосредствено преди първите за миналата година парламентарни избори. Те са с код 19-12-10 (различни от забранените за внос 19-12-12) и са предназначени за изгаряне в Девня, където действително е акумулирано голямо замърсяване от няколко предприятия и е една от „червените екологични точки“ на България, уточнява Сандов с публикация във фейсбук профила си.

„От встъпването ми в длъжност аз не съм подписвал нотификации за внос на отпадъци, като смятам това за въпрос, който е политически и следователно е нужно съгласие от коалиционните партньори. По отношение на отпадъци с код 19-12-12 има действаща забрана, но тя не касае тези на пристанището във Варна, които са RDF гориво и се ползват като енергиен източник основно в циментовите заводи“, посочва екоминистърът.

По думите му идния понеделник предстои среща с представители на „Девня цимент“ АД .

„Смятам, че има нужда от сериозна трансформация относно енергоносителите в производствата и относно управлението на отпадъците в България. Това са сложни процеси и изискват време, но коалиционното споразумение и личната ми воля са в тази посока“, заключава министър Сандов.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com