арест
снимка: varna.news

Български военни шпионирали за чужди служби /видео/

Български военни арестувани при акция при подозрения за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Акцията започна още вчера в няколко квартала на София, а единият от мъжете успял да избяга в района на Съдебната палата.

https://www.youtube.com/watch?v=blUe9Heb0jk&t=8s&ab_channel=%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%95%D0%9F%D0%A3%D0%91%D0%9B%D0%98%D0%9A%D0%90%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF

Ръководител бил бивш ръководен кадър на Военно разузнаване, обучаван у нас, а след това и в Русия. Неговата задача била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. В групата била жена му, с двойно гражданство – руско и българско. Тя била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни пощения в руското посолство.

Другите участници в групата предавали нужната информация и така застрашили националната ни сигурност, Част от вербуваните лица били обучавани в оперативно майсторство – единият от тях ръководен кадър от МО, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството. Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия. Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил секретар , военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, директор на класифицираната регистратура в НС.

За да изнасят информация, военните правили снимки на мониторите на компютрите си, като това продължавало с часове. Плащало се на ръка, като уговорките дори стигали до 2-3 хиляди на месец.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com